Äventyrsfilm tipsKänner du för en äventyrsfilm? Äventyrsfilm kan vara fantasy och handla om påhittade världar eller utspela sig i modern tid. Gemensamt för alla äventyrsfilmer är att de handlar om spännande uppdrag och ofta om att karaktärerna ger sig ut på en resa. Här kommer några tips på vad man kan titta på en regnig dag eller när man vill drömma sig bort.

Final Fantasy: The Spirits Within

Det som är speciellt med Final Fantasyfilmen är att den är gjord helt i datorgrafik men ändå strävar efter att se realistisk ut. Det ser ut som riktiga människor och riktiga miljöer men allt är bara ettor och nollor. Helt fantastiskt gjort.
Manuset till filmen är dock inte mycket att ha och själva regin är ganska standard. Egentligen är det ingen riktig mening med att den är gjord i datorn förutom att det är kaxigt, men det är kul att se ändå.


Journey to the Centre of the Earth

Journey to the centre of the earth är baserad på en Jules Verne-roman. Den handlar om två vetenskapsmän som tillsammans med en kvinna och en gubbe ger sig iväg till en vulkan för att leta efter kvinnans make. De kommer till jordens inre och där nere hittar de en helt ny värld med djurarter som varit utdöda på jorden i flera tusen år. De stöter också på konstiga infödingar. Just tanken på att det skulle finnas ett hav under jordens yta tycker jag är en häftig idé. Filmen är ganska soft, men visst får man lite Hallmark-känsla. Något att se med svärmor kanske?


Jurassic Park 3

Jurassic Park den här gången handlar om en tolvårig kille som åker fallskärm efter en båt och kraschlandar på Isla Sorna (dinosaurieön). Hans föräldrar lurar sedan huvudrollen i filmen att följa med och leta efter honom. De hamnar naturligtvis bland en massa elaka dinosaurier. Specialeffekterna var fortfarande väldigt imponerande på den tiden filmen kom.
En sak är aningen konstig: Filmen har inget egentligt klimax. De olika plotsen är lite ojämnt utplacerade och det kändes som att den slutar alltför snabbt. Men visst är den underhållande, så ofta man nu känner för dinosauriefilm…


Sagan om ringen

Sagan om ringen var en sådan film som folk väntade på och längtade efter i flera år innan den kom ut. Man hade ofta diskussioner om hur filmen skulle kunna tänkas bli.
Filmen är ungefär tre timmar lång. Då får man räkna in att de ändå har fimpat allting som har med Tom Bombadill att göra och dessutom har de tagit bort Fatty Bolger. Man skulle säkert kunnat göra en sex timmar lång film utan problem men det gäller ju att välja.
Skådisarna är bra och de flesta har något sånär "rätt" utseende med tanke på sin karaktär. Alla kläder, rustningar och miljöer är fruktansvärt snygga och effekterna är mäktiga som bara den. Kanske att det är lite för mycket snabba klipp. De kunde gott tagit bort ännu fler saker och hängt sig kvar på någonting. Man hinner ju knappt andas mellan fajtingscenerna. Folk som inte läst boken kan ha lite svårt att hänga med faktiskt. Men det är klart att det är svårt att skapa en tydlig röd tråd som inte finns där i originalberättelsen.
Filmen sticker väl egentligen inte ut speciellt mycket utan är anpassad till det format som en påkostad, modern, dramatisk film ska ha idag. Jag kan tycka att man frossar lite väl mycket i dramatiken och glömmer bort de mer betydelsefulla händelserna. Tolkien, för mig, känns mer subtil. Jag får inte den här känslan av traditionellt sagoberättande som jag förknippar med honom.
Överlag oerhört snyggt jobbat ändå, välgjort och vackert.Hoppas jag kunnat inspirera med några trevliga tips på bra äventyrsfilmer. Det är skönt med en verklighetsflykt ibland och då kan en sådan här film vara precis vad man behöver.