Barnfilm tipsBarnfilm är till för barn såklart men kan vara kul även för vuxna. Disneyfilmer och Pixarfilmer, till exempel, är gjorda för att personer i alla åldrar ska kunna få ut något av dem. Jag ser en hel del barnfilmer, mest tecknat, så denna sektion kommer definitivt att utökas. Även anime (mangafilmer) kommer att läggas in under genren barnfilm (det blir lättast så).

Coraline

Coraline är en animerad film som bygger på en bok av Neil Gaiman. Den handlar om en tjej som blir bortglömd av sina föräldrar och hittar en parallell värld på andra sidan av en dörr där hon möter andra föräldrar. En typisk barnsaga men ganska creepy. Man riktigt ryser bitvis. Filmen är ganska bra men den förstörs lite av att den är så rörig. Det är lite för mycket av allt. Det som kunde varit skönt och skrämmande blev ibland bara Disneyaktig cirkus.
Inte lämplig för små barn eller barn som lätt blir skrämda.


Flykten från Hönsgården

Flykten från hönsgården är en datoranimerad film med konstiga figurer som ska föreställa höns. Huvudpersonhönan leder ett gäng hönor som vill rymma från en hönsgård. De försöker på alla möjliga vis men det är förstås svårt. Skämten är väldigt fåniga. Ser man den dubbade versionen kan man få höra den underbara översättningen: "Om planet störtar, placera huvudet mellan knäna och kyss din stjärt adjöss!" Är man barn eller vuxen och sugen på någonting väldigt fånigt kan det här vara något. Kanske.


Ice Age 3

Ice Age 3 är en ganska skön datoranimerad film om några urtidsdjur. En liten sengångare hittar ägg från en tyrannosaurus rex och får faderskänslor. Detta leder dock till att han tas till fånga av mamman till ungarna och en räddningsaktion sätts igång. Jag tycker det är en skön film eftersom den inte är så hysterisk som de flesta andra filmer i genren. Den har en ordentlig handling och bra karaktärer. Sen är den inte så överdriven utan helt enkelt bara rätt skön. En parallell handling i Ice Age-filmerna är alltid den om ekorren som gör allt för sitt ekollon. Han var med i denna version också och helt utan repliker berättades en historia om parförhållanden och vad man kan göra för ett ekollon.


Kung Fu Panda

Jag tycker att den här filmen är ganska bra. Den har egentligen världens vanligaste plot med lite twist - en smällfet panda är enligt legenden den enda sanna dragon warrior och hjälten som ska rädda världen från en elak ärkefiende. Men ingen förstår hur det ska gå till för pandan suger nämligen på kung fu. Plottens upplösning är lite flummig om jag får säga det, jag köper den inte. Men det är ju trots allt en komedi.
Jag tolkar det som att filmens budskap är: "Det spelar ingen roll om du är fet, du kan ändå uppfylla The American Dream".Det kan vara svårt att veta vad barn gillar för filmer, men jag tror att det som tilltalar vuxnas barnasinne också många gånger är bra barnfilmer. Det är en myt att barn vill titta endast på hjärndöd action, nej lite finurlighet uppskattas och särskilt om det blir en skön blandning.