Filmtips KomediIbland orkar man inte med en tung film eller en film full av action. Då är komedi ett bra alternativ. En del komedier är så roliga att man skrattar rakt ut medan andra är mer subtila och får en att le. Här kommer lite tips på komedier, gamla som nya, kända som mindre kända.

A Mighty Wind

A mighty wind är gjord av gänget som gjorde Spinal Tap fast det handlar om folkmusik i stället för metal. Den är väl smårolig men jag vet inte om det är musikgenren eller vad det är, men många av skämten gick förlorade i och med att jag helt enkelt inte hajade dem. Sen kanske det är lite väl mycket musik i den och det är svårt att se vad syftet med denna musik är eftersom den varken är särskilt bra eller rolig. Kanske är det problemet med hela filmen - att den borde vara mer tydlig som komedi sett. Då och då kommer ett riktigt brutalt skämt och det är då filmen är som bäst. Karaktärerna är ganska roliga och det är faktiskt skrämmande hur ofta man ser dessa typer av människor i nästan varenda musikdokumentär.


Austin Powers 3 - Goldmember

Vilken otroligt skum film detta är! Så sjuk. Jag vet inte om den är så speciellt rolig egentligen, den är mest förvirrande. Allting händer huller om buller och mycket som händer är betydelselöst för handlingen (sådant kan i och för sig vara ganska skoj). Det mesta är toaletthumor och under bältethumor. En massa otroligt vidriga saker helt enkelt. Dessutom en stor egotripp för Mike Myers som verkar ha drabbats av hybris. Nej, jag föredrar de två tidigare Austin Powersfilmerna. De har mycket mer charm på något sätt. Trean har lite grann ballat ur.


Bill och Teds galna äventyr

(Bill and Ted’s Excellent Adventure)
Det här var min favoritfilm när jag var så där femton. Man älskade den för att man kände igen sig på något sätt – hårdrock var ballt, skolan var jobbig och man gjorde allt för att starta ett band. Bill och Teds galna äventyr är en jättedålig film egentligen men den har en kultig charm såklart. Man kan omöjligen ogilla Bill and Ted – kanske främst av nostalgiska skäl, men det är fanimej omöjligt att inte irritera sig på berättartekniken i filmen. Den är ju helskum och dessutom är filmen konstigt klippt, så där så att det stakar sig och man stör sig på det. Skämten är nog utav det dummaste man kan se i en komedi och är man på rätt humör så skrattar man ju fortfarande högt. Det är löjligt men ack så roligt.
En och annan kanske blir sur nu, men jag tycker det här är Keanu Reeves bästa film. Han passar verkligen i rollen som Ted. Hans begränsningar som skådespelare syns tydligt i hans andra filmer.


Bridget Jones dagbok

Bridget Jones dagbok handlar om en brud som är lite över 30 och fortfarande singel fast hon gärna vill gifta sig. Hon är lite av en loser och gör alltid bort sig. Huvudrollen Renée Zellweger var tydligen tvungen att gå upp ganska mycket i vikt inför filmen, men hon är faktiskt inte ett dugg tjock. Hon har snarare en perfekt kvinnokropp och därför är det lite läskigt att hon tjatar om att hon är fet hela tiden.
Jag tycker den här filmen är ganska konstig ärligt talat. Det märks att man ska tycka Bridget är cool och naturlig men det verkar mest som om hon lider av någon psykisk störning typ DAMP. Det blir nästan lite lyteskomik. Jag förstår mig hur som helst inte på den men jag vet många andra som fullkomligt älskar Bridget Jones dagbok.


Groundhog Day

(Måndag Hela Veckan)
Groundhog Day är en sådan där måste-se film. Det handlar om en snubbe som vaknar upp till samma dag i ungefär ett år. Alla dagar är exakt likadana förutom hans egna handlingar och han börjar till slut dra nytta av detta eftersom han vet vad folk ska säga redan på förhand. Vem har inte tänkt tanken: "om jag ändå kunde få göra om den här dagen så skulle jag göra den så mycket bättre"? Genial plot för en komedi och utförandet är inte sämre. En rolig film för alla smaker och även om filmen nu börjar bli lite till åren så funkar den hyfsat än idag.


The Hangover

The Hangover är en riktigt rolig komedi som jag kan rekommendera. Ploten är följande: Tre män åker på en helgs svensexa till Las Vegas. Nästa dag vaknar de upp och inser att de har världens minneslucka från gårdagen. Det var en ganska originell plot. För det mesta brukar man ju få se just när saker och ting händer, när folk tokar sig, medan den här filmen tog upp dagen efter och letandet och detektivarbetet efter vad som egentligen hände. Det bäddar för en berättarteknik som gör den ännu mer dråplig än vad den annars skulle varit. Helt sjuk och helskön. En sådan där film som man lätt skriker rakt ut av skratt åt.


Little Miss Sunshine

Denna film handlar om en familj som ska köra dottern till en skönhetstävling för barn och så händer det en massa knäppt på vägen. Det är en skön och enkel film som lyckas vara semidjup och ändå väldigt rolig. Den spelar på de flesta känslor i registret och bjuder på en hel del överraskande och oväntade händelser.
Jag gillar också kritiken mot skönhetstävlingar för barn, att de faktiskt för tankarna till sådant som pedofiler skulle gilla.


Meet the Feebles

(Vilka svin)
Att killen som gjorde den här filmen valdes ut för att regissera Sagan om ringen-trilogin är och förblir ett mysterium. (Därmed inte sagt att han inte gjorde det bra.)
För er som inte vet är det en dockfilm som handlar om kabaréartister och den såpoperastämning som omger sällskapet. Här finns knark, otrohet och svartsjuka. Skämten och bilderna är väldigt grova så se upp med vem du ser filmen med! Tänk Braindead fast med sex och knark istället för skräck. Den här filmen ska man egentligen inte se när man är nykter, den blir mycket roligare när man är full. Jag har sett den ett antal gånger och för varje gång tycker jag annorlunda om den. Det som slog mig senast var att "men vad tragisk den egentligen är". Det som händer är ju verklighet för många människor, men just det faktum att den är så otroligt klyschig plus att det ju faktiskt handlar om enormt fula och sjuka dockor gör att det blir jättekomiskt. Det finns inte en enda klyscha de inte tagit med. T.o.m. den där spindeln som anfaller vid kajen men får järnskrot i huvudet är ju vida använd. Det är helt underbart egentligen!


Little Nicky

Little Nicky är en bisarr komedi med Adam Sandler. Den handlar om att Satans son ska hjälpa sin farsa att fånga in sina bröder som löpt amok på jorden. Men Nicky är en riktig mes och allt blir därför bara knasigt. Egentligen är det en vanlig amerikansk komedi fastän med ett ganska sjukt tema. Den är väl egentligen inte speciellt bra och ibland garvar man bara för att det är så dåligt. Hitler och ananasen är det enda som gör ett bestående intryck.
Livet från den ljusa sidan

(As good as it gets)
Livet från den ljusa sidan är en soft film med Jack Nicholson. Den handlar om en ganska konstig och illa omtyckt man med tvångstankar. En kvinna och en homosexuell man kommer in i hans liv och påverkar honom som ingen tidigare gjort.
Det finns ingen egentlig handling men den här filmen gör verkligen ett bestående intryck. Jack är lysande som vanligt. Personligen gillar jag dock inte Helen Hunt, men det får stå för mig.
Amerikanska filmer har en tendens att bli lite övertydliga på gränsen till patetiska men här tillåts tittaren tycka lite som denne vill, allt ges så att säga inte serverat på fat. Det är uppskattat och filmen känns både genomtänkt och intelligent.


Polisskolan

Den här filmen är mest skoj att se eftersom man tyckte den var jätterolig när den kom. Man kan väl konstatera att livslängden för komedier inte är så speciellt lång. Ganska jobbiga skämt som man sett hundra gånger förut (men det hade man ju inte då). Bör nog ses endast för kultfaktorn eller av nostalgiskäl, kanske möjligtvis om man är på ett extremt skratthumör (läs: berusad).


Sex Drive

Den här sjuka filmen handlar om några ungdomar som åker på en roadtrip för att möta en tjej från nätet som vill ha sex med en av killarna. Den är verkligen dum, så dum att man skrattar. Massa korkade sexskämt, dråpliga karaktärer och väldigt klyschigt. Sex drive har vissa likheter med American Pie. Där finns en flummig amish-snubbe som är riktigt rolig. En genial karaktär.
Det finns en specialversion där det går förbi näcka människor helt plötsligt - dessa har ingenting alls med handlingen att göra utan var bara inklippta efteråt. Särskilt den versionen kan lätt bli (ännu) lite för mycket.Det är sällan fel med en bra komedi. Det tar ett tag att upptäcka vilken typ av komedi som passar en själv bäst - mer subtil och ironisk eller brutal slapstick men det är kul medan man undersöker saken. Här hoppas jag att du ska hitta filmtips på alla sorter.