Science fiction filmtipsScience fiction handlar om framtiden och den tekniska utveckling som tros ha skett fram till dess. Egentligen kanske Star Wars-filmerna är mer äventyrsfilmer än science fiction eftersom de inte fokuserar så mycket på teknik eller på att förklara olika fenomen. Men jag har ändå valt att stoppa in dem i den här kategorin.

District 9

District 9 är inte ännu en film om aliens som man kanske skulle kunna tro, nej långt ifrån. Här har man i stället bytt perspektiv så att rymdvarelserna är de som är i underläge. Det är ett genidrag för trots att dessa aliens bara har ett konstigt läte som språk så sympatiserar man med dem och tycker många gånger att människorna är hemska. Filmen är uppbyggd som en dokumentär och jag vet inte riktigt om den verkligen vill vara trovärdig som en sådan. Om den vill det är det dåligt gjort, för det är alldeles för överdrivet och bisarrt presenterat för att vara det. Nej, jag tror snarare att man medvetet har valt att framställa det så här för att få en speciell effekt. Det känns nästan som lite wanna-be Kubrick. Skådisarna är också mycket överdrivna och konstiga och det beror på hur man är lagd om man gillar denna typ av överdramatiserad framställning.


Space Cowboys

Filmen Space Cowboys handlar om några gamla seniorer som åker ut i rymden och fjantar sig. Det är NASA som ska ta hand om en rysk satellit och ett gäng bestående av gamla astronauter samlas ihop. Dessa blir sedermera kändisar och får ställa upp i pratshower och liknande. Det är en rätt så patetisk amerikansk film med gamla, usla skämt. Jag gillar den inte så speciellt.


The Sphere

The Sphere är en film med Dustin Hoffman och Samuel L Jackson. Det är en sorts science fictionfilm som handlar om att några människor åker ner till havets botten med en u-båt för att undersöka ett stort, guldgult klot. När de går in i klotet råkar de tänka på hemska saker som blir verklighet. En ganska cool film och skådisarna är ju inte heller fy skam.


Star Trek

Många har sagt bra saker om nya Star Trek-filmen så jag förväntade mig faktiskt att den skulle vara riktigt bra och kännas mycket som Star Trek. Och visst är den snygg som fan. Det känns riktigt kul att de förärat Star Trek med en rejäl budget. Men där slutar det positiva om jag får säga min mening. Storyn känns minst sagt tunn och engagerar inte. Till slut slutade jag nästan att bry mig och orkade inte hänga med mer. Den påminner om Star Wars Episode 1 faktiskt. Onödiga slagsmålscener och tråkig slapstickhumor. En kompis tyckte att det verkade som om hela plotten var uppbyggd så att de skulle få med Leonard Nimoy men det kanske var lite överdrivet att säga så. Huvudrollsinnehavaren Chris Pine är i alla fall väldigt snygg så där var den stora behållningen.


Star Wars - Episode 2: Attack of the Clones

Det här är en mycket behaglig filmupplevelse måste jag säga. Jag missar alltid inledningen när den rullande texten dyker upp - det är alldeles för vacker musik, jag kan inte koncentrera mig och så ryser jag varje gång (det hela förmörkas dock en del av att jag råkar veta att den mest kända delen av stycket är rippat från den supergamla filmen Captain Kidd). Jag tycker att den här filmen är mycket bättre än Episode I. Man får se hur Anakin börjar bli mer och mer ond. Det finns några riktigt coola scener. En av de häftigaste är när de går in i ett stort rymdbibliotek där man kan söka efter planeter bland neonfärgade böcker. En annan är planeten som inte finns på kartan, där det alltid regnar och där invånarna är jättelånga. Det finns även en riktigt cool scen där Yoda agerar skottspole. Skönt att slippa Jar-Jar också. Däremot är jag inte mycket för flashiga explosioner eller långa fajter gladiatorscenen och tv-spelsflörtarna hade gärna fått vara för mig.


Star Wars - Episode 5: The Empire Strikes Back

Episode 5 är nog min favorit i Star Wars-serien. Bäst handling, bäst berättad och innehåller förmodligen de häftigaste scenerna. Molnplaneten i solnedgången är bara så ball. Dock gör sig Star Wars-filmerna såklart bäst på bio, det är ju den typen av film. Man får även skratta mycket, särskilt åt Yoda som är störtskön! Det här är Star Wars när det är som allra bäst.Dagens science fictionfilmer blir bara mer och mer tekniskt avancerade och därför tror jag att vi i allt högre utsträckning kommer att uppskatta de filmer som har någonting mer än bara en tuff yta. Det är framför allt den typen jag ger tips om.