Bra Hong Kong-rullarHong Kong-film är en speciell genre actionfilmer som på grund av att de skiljer sig så mycket från västerländsk action inte gärna kan stoppas in i facket actionfilm. Jackie Chan är en av urfigurerna inom Hong Kong-action så det kommer att bli en hel del Jackie Chan-filmer i den här kategorin.

Battle Creek Brawl

Battle Creek Brawl är en Jackie Chan-film. Filmen är inte helt olik Rumble in the Bronx. Det handlar om att Jackie ska ställa upp i en tävling för att rädda sin familj och blir kidnappad. Jag ska inte avslöja slutet men jag kan ju säga som så i alla fall att man ju kanske gärna velat se hur det gick med allting, någon sorts "avtoning" som det heter. Men filmen slutar helt tvärt vilket är en besvikelse.


City Hunter

City Hunter är en Jackie Chan-film från 80-talet. Det är en fightingrulle med cartoontouch. Karaktärerna uppför sig ungefär som Snurre Sprätt med dumma ljudeffekter och dylikt. Jag tycker den är ganska jobbig. Isåfall gillar jag de riktigt gamla och de riktigt nya Jackie-filmerna bättre.


Crouching Tiger Hidden Dragon

Crouching tiger, hidden dragon är en annorlunda fightingrulle från år 2000 som fick flera Oscar och dessutom var nominerad i klassen "bästa film". Det är en väldigt konstnärlig och vacker film med originella fightingscener där karaktärerna flyger fram genom luften. Miljöerna är förbaskat vackra och dessutom har kineserna ett sätt att berätta på som skiljer sig från det vi västerlänningar är vana vid. Det är framför allt mycket mer långdragna dialoger och ansiktsuttryck som dröjer sig kvar länge. De kastar om tiden och filmar när någon gråter på så nära håll att man kan se snoret. Det är ett väldigt snyggt sätt att göra film på. Sen är det faktiskt kvinnorna som är de verkligt starka och tuffa typerna vilket man ju inte är van vid. Bl.a. en ”raggarkärring” som kallades för jaderäven som hade tränat kampsport i smyg med en liten tjej som visst var en ruggigt bra ninja.
En skön kontrast till all typisk Hollywoodfilm.


Jackie Chan's First Strike

Sjuk rulle! (Som vanligt med Jackie.) Här jobbar han för Interpol och ska sätta dit några vapenhandlare.
Kinesisk humor är något i en klass för sig. Jackie trillar bl.a. ner i en isvak och gör åkarbrasor under vattnet. Sen fajtas han på ett hotellrum och då är det en liten koalabjörn som tittar på. Bisarrt är ordet.Bra actionfilm från Hong Kong kan vara en frisk fläkt och kontrast mot västerländsk action. Om man gillar fighting och snygga kampsportsscener är det perfekt.