Skräckfilm tipsSugen på en bra skräckfilm? Känner du för att bli lite rädd eller äcklas av goriga splatterscener? Då kanske du kan hitta några tips på bra skräckfilmer nedan. En del är mer kusliga och psykologiska medan andra är actionfyllda och fulla med splatter. Skräck är en filmgenre som inte passar alla men folk som är fans av den brukar vara ovanligt hängivna.

Blair Witch Project

Blair Witch Project är en lite speciell film. Det ska alltså föreställa en dokumentär gjord av tre ungdomar som ska undersöka en häxa som äter barn och bor i en skog och huruvida det är en skröna eller ej. Innan filmen hade premiär för många år sen byggde man upp förväntningarna genom en sajt där man fick det att verka som om projektet pågått på riktigt, att man faktiskt hade hittat en video filmad av några ungdomar som nu helt hade försvunnit.
Man får se ungdomarna från det att de börjar expeditionen till det att de går vilse inne i skogen och försöker hitta ut. De hittar en massa voodooprylar och konstiga symboler och någon har t.ex. lagt stenar utanför deras tält. Det bråkas en hel del. Det hela känns ganska verkligt måste jag säga, kanske just för att man aldrig får se häxan eller speciellt mycket över huvud taget. Man får helt enkelt använda sin fantasi istället vilket antagligen är vad som gör den bra och skrämmande.
Sedan Blair Witch Project kom ut har andra, liknande låtsasdokumentärer kommit ut men ingen lyckas riktigt komma upp i samma kvalitet som den här.


The Burning

The Burning är en riktigt klyschig splatterfilm som handlar om en brännskadad man som ska hämnas genom att döda en massa ungar på ett sommarläger. Inte helt olik Terror på Elm street-filmerna. Den är verkligen urusel. Men det är väl lite det som är meningen också. Det är något visst med att sitta en söndagskväll med popcorn och polare man kan vara sig själv inför och kolla på något riktigt larvigt som detta.


Christina's House

Den här filmen handlar om en tjej som flyttat in i ett hus med sin pappa och bror. Hennes mamma som är sinnessjuk har med tankeöverföring hjärntvättat en mentalpatient att döda familjen. Christina’s House är inget vidare men jag tror inte heller det är meningen. Det är en slit- och slängrulle, ungefär som The Burning. Tuttar och skräck för fulla muggar hela tiden.
The Descent

Det här är förmodligen den värsta skräckfilm jag sett. Jag blev så rädd! Den handlar om några tjejer som går ner i en outforskad grotta. Självklart ska de krypa igenom trånga gångar och bli instängda. Har man klaustro får man garanterat handsvett! Egentligen är det instängdheten som är det riktigt läskiga, hela den här grottgrejen. Att vara instängd och sen komma fram till ett högt stup. Usch! När de brutit ner tittaren med den sortens skräck introducerades ett nytt moment som bjuder på rädsla av mer överrumplande karaktär.
Var noga med att inte se den amerikanska versionen av filmen för det slutet är inte alls lika bra och psykologiskt.
Nej, fy vilken fim! Vatten, höga höjder, trånga utrymmen... Riktigt skön och välgjord, se den - om du pallar!


En vampyrs bekännelser

En vampyrs bekännelser är lite av en modern klassiker i den här genren. Alla tjejer får sitt lystmäte i form av vackra män, särskilt vi som gillar långhåriga sådana. Vad sägs om Brad Pitt, Tom Cruise, Antonio Banderas och Christian Slater? Manuset är fängslande och intressant och filmen har äckliga blodscener och häftiga vampyreffekter som t.ex. när vampyrerna bränns till aska av solen. På något sätt är filmen bitvis ganska rörande och romantisk också. När den kom var det den ultimata vampyrfilmen för alla som gillade mörker, erotisk ondska och gotik.


From Hell

From hell är en mycket mörk film, mungiporna håller sig nere mest hela tiden. Den handlar om de prostituerade som blev mördade av Jack the Ripper. Johnny Depp spelar en utredare som tar opium, ser syner och försöker hitta förövaren. En kärlekshistoria får man naturligtvis in också. Filmen är väldigt stämningsfull och mörk och skådisarna är schyssta men den är egentligen inte så originell. Jag kan också tycka att det hade varit coolare om man aldrig fått se själva Jack the Ripper. På något sätt blir det okända så mycket otäckare.


Halloween H20: Twenty years later

Den här Halloween-filmen handlar om vad som hände 20 år efter den första filmen. Jamie Lee Curtis har huvudrollen såklart. Vilken kvinna! Jag beundrar hennes utstrålning. Hon är så cool. Hon skriker inte så där gällt och porrigt som de gör i modernare skräckfilmer utan vrålar mer naturligt och bara rakt ut. Så hon gör ju filmen, men annars är den rätt så medioker får jag nog säga.


Sleepless

Den här filmen av skräckkungen Dario Argento heter "Non ho sonno" på italienska (på engelska heter den som sagt Sleepless). Max von Sydow har huvudrollen. Filmen handlar om en gamling med insomnia som utreder mord och löser gåtor. Fantastiskt snygga, nästan konstnärliga splatterscener. En skräckfilm med klass!


Terror på Elm Street 4

Detta är en skräckfilm för alla oss med morbid humor. Men förutom att Terror på Elm Street-filmerna har glimten i ögat så har de också ett ganska schysst tema för att vara 80-talsskräckisar. Idén med Freddie som besöker ungdomar i deras drömmar är klassisk och var väldigt kreativ då det begav sig.
Filmen är ganska dåligt berättad men man får förlåta den eftersom den är så gammal. Har du sett de tidigare delarna och gillar dem kommer du inte att bli besviken.
Zombieland

Zombieland handlar om en ung kille som egentligen bara vill ut och träffa tjejer men som istället tvingas lära sig allt om zombies för att överleva. Innan zombiekatastrofen fått grepp om mänskligheten var han en blyg nörd men som en av de få överlevande i zombieeran förvandlas han till en mer streetsmart person. En tjej lyckas han ändå springa på. Det roligaste i filmen är Bill Murrays inhopp. Jag ska inte avslöja för mycket.


Zombie Strippers

En osedvanligt dålig zombiefilm. Men man garvar i alla fall och det är väl meningen. Den handlar om några strippor. En dag raglar en zombie in på klubben och biter en av tjejerna och detta visar sig ha en oväntad inverkan på gästerna. Lite skoj är det i alla fall. Huvudzombien spelas av vissa killars våta dröm, Jenna Jameson.Hittade du några tips på bra skräckfilmer? Frågan är ju om man vill se någonting riktigt kusligt eller le åt vidriga splatterscener. Båda två kan vara lika givande tycker jag.